Årets viktigaste bok?

morkretImorgon släpps Joanna Björkqvists nya reportagebok När mörkret viker undan för livet på Grim förlag. Datumet är noga utvalt eftersom det är den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september varje år och boken handlar om suicidtankar och suicidförsök.

Åtta personer som burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök intervjuas i djupa och öppenhjärtiga reportage där de generöst delar med sig av sina funderingar och erfarenheter av psykisk ohälsa. Även två personer som i sina yrken arbetar med suicidprevention intervjuas, en professor och en psykiatrisjuksköterska.

Varje år dör i Sverige över 1 500 personer i självmord och på varje fullbordat självmord går det tio försök. Det betyder att 15 000 personer försöker ta sitt liv varje år och forskare menar att det kan vara så många som 100 000 som till och från bär på självmordstankar.

Det är sex gånger vanligare att dö i självmord jämfört med att dö i trafiken och det betyder att självmord, självmordsförsök och självmordstankar är ett av de största samhällsproblemen vi har.

När mörkret viker undan för livet ger de suicidala en röst. Äntligen får vi ta del av deras egna upplevelser ur ett inifrånperspektiv och vi får veta vad de gjort för att orka leva vidare.

Att våga tala om att livet ibland ter sig så svårt att det inte verkar vara värt att leva är nödvändigt. Att lyfta frågan räddar faktiskt liv.

Det är ett viktigt uppdrag som Grim förlag gärna medverkar till och därför ger vi ut denna värdefulla bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.