Åsa Persson

Åsa Persson är undersköterska och arbetar med provanalyser inom Blekinge läns landsting. Hon har tidigare arbetat inom smågrisproduktion och när hon insåg att Grim förlag stod för Gris i motvind kände hon att Grim var förlaget för henne och hennes roman Skuggor av ljus.

Hon hade i flera år arbetat med sitt manus och gått ett antal skrivkurser för att utveckla både sitt språk och sina karaktärer. En ödesdiger datakrasch höll dessvärre på att bli slutet för hennes författarkarriär. Hon spillde ut ett glas vatten över det värdefulla USB-minne som bar på alla värdefulla ord, stycken och kapitel.

Men full av revanschlusta bestämde hon sig för att ge Ebba, Kåre och de andra i hennes fiktiva värld en ny chans, så hon började skriva ännu en gång. Den här gången kände hon att manuset hela tiden blev ännu bättre och till slut var det så bra att det förtjänade att skickas iväg. Då hamnade det hos Annika Bengtsson på Grim förlag. Annika såg direkt att manuset kunde passa förlagets utgivning och att det stämde väl med den varudeklaration som med åren blivit förlagets slogan; Lättillgängliga böcker med oanade djup.

Skuggor av ljus en roman om utanförskap, sex och våld och det är omöjligt att inte bli berörd av Ebba som bor ihop med den unge Mattias, som är både svartsjuk och manipulativ. Trots det är han hela hennes värld och hon accepterar snart att kallas både fet och värdelös. Och att ställa upp på sex närhelst Mattias kallar.

På sin praktikplats som städerska hos polisen träffar hon Kåre, som fastnat i sorgen efter sin fru och som överlevt en svår olycka på jobbet. Två sargade själar möts. Den ena har aldrig fått uppskattning för något i sitt liv och den andre har mist allt han haft.

De väcker känslor hos varandra men vad leder det till? Och varför?

Åsa har alltid varit intresserad av både mänskliga relationer och polisers arbete så att hennes debutroman kom att väva in både områdena på ett utmärkt sätt är inte förvånande. Under manusarbetet har hon haft tät kontakt med en polis för att säkerställa att det hon berättar är rimligt och det har betytt mycket för henne att han faktiskt undrar om hon själv upplevt något liknande. Så väl skildrad är Ebbas och Kåres vardag i hennes fiktiva roman.

Den 6 februari släpps Skuggor av ljus och Åsa Persson skriver som bäst på uppföljaren.

När hon inte ägnar sin tid åt maken, de två döttrarna och alla gosiga husdjur som så glatt viftar med svansen i det gula huset på landet, förstås.