Annika Bengtsson

Att Annika Bengtsson skulle bli författare var det egentligen aldrig någon tvekan om. Hon började skriva sagor när hon var fem, fortsatte med deckare vid åtta, för att via dikter och noveller landa i sin första roman vid fjorton års ålder.

Redan i grundskolan blev hon kallad författare, men det var först på gymnasiet som hon själv bestämde sig och satte ord på det. Då gick hon kaxigt ut och deklarerade att hon skulle ha publicerat tre romaner innan hon fyllde trettio. Trots den goda ambitionen lyckades hon endast få en enda roman publicerad före trettioårsdagen, men hon har tagit igen det hon själv anser vara ett misslyckande genom åren med sina numera sex publicerade verk.

Trots alla böcker hon skrivit och alla lovord hon får från sina läsare vågar hon inte alltid kalla sig författare.

– Jag tränar på det och det känns inte längre som om jag ljuger när jag säger att jag är författare, men tvivlet kommer jag alltid att bära med mig. Duger jag? Är jag inte egentligen en bluff? berättar Annika Bengtsson.

Efter att ha gett ut ett par böcker på Ord & visor förlag ville Annika vidare. Hon skickade in sitt nya manus till ett förlag hon tidigare haft kontakt med och som hon verkligen ville samarbeta med. När standardrefuseringen kom rev hon itu brevet och kastade det i kaminen.

– Jag bestämde mig för att aldrig någonsin utsätta mig för en refusering igen. Även om jag har dåligt självförtroende visste jag att jag förtjänade bättre än så.

Lösningen blev det alldeles egna Grim förlag och hon har aldrig ångrat beslutet att ge ut sina böcker själv. Att ha full kontroll och själv få bestämma när, var, hur och varför en ny bok ska komma ut passar henne perfekt.

Genom åren har verksamheten inom förlaget utvecklats och numera ger hon inte enbart ut sina egna alster. Hon hjälper andra författare att göra inlagor och omslag och numera kan kan även titulera sig förläggare, för hon ger också ut andras böcker.

Den första externa författaren var Ann-Kristin Agesund och hennes roman Skönt förvirrad kvinna, som tidigare varit utgiven i en inbunden version. Via Grim gavs den ut som e-bok och fördelen med det är att det kräver varken ekonomisk investering eller något lagerutrymme. Inte behöver man betala dyrt för distribution heller.

Nästa på tur var Joanna Björkqvist som också gett ut en inbunden roman. När hon ville omarbeta debuten Nära dig och ge ut den som e-bok under namnet Närmare dig erbjöd sig Annika att ge ut den på Grim förlag, vilket Joanna genast nappade på. Helt kunde hon dock inte släppa pappersboken som koncept, så Närmare dig finns både som e-bok och som storpocket.

– Förr eller senare kommer pappersboken att bli marginaliserad, men det är ju något visst med papper ändå, så det fick bli så. Det är roligt att Grim är med på e-bokståget, för e-boken är på många sätt överlägsen sin papperskollega. Det är inte samma känsla att läsa en e-bok som att bläddra i en pappersbok, men det beror på att vi inte haft e-boken som alternativ så länge. Unga människor ser helt annorlunda på det, förklarar Annika.

Annika tror att det kommer att finnas fler små förlag i framtiden och även fler egenutgivare. Hon tror att de stora förlagen kommer att få svårt att hinna med när nu bokbranschen är i ständig rörelse. Många böcker som ges ut är aktuella just nu och bör komma ut så fort som möjligt och inte om ett par år, när de stora förlagskvarnarna malt färdigt. Där är egna eller små förlag överlägsna.

Även om Annika kommer att fortsätta att vara restriktiv när det gäller att ge ut andras böcker har hon upptäckt att det är roligt och att Grim mår bra av det.

– Egenutgivare ses alltför ofta som misslyckade stackare och ett förlag med en enda författare måste vara oerhört framgångsrikt för att bli accepterat. Nu är Grim, med sina externa författare, ett ”riktigt” förlag och det känns fint, säger Annika nöjt.

Kvalitet är viktigt för Annika som förläggare och för Grim som förlag. Förlaget ska stå för bra, genomarbetade böcker som är både skrivna och utgivna med hjärtat och ett stort mått av noggrannhet, både när det gäller innehåll och utseende.

– Jag vill att man ska se Grims böcker och tycka att de är snygga. Det får gärna vara en stunds underhållning, men inte enbart det, utan någonting mer. Grim ska ge ut böcker som lever vidare även sedan de är utlästa och som man som läsare gärna rekommenderar för andra.

Arbetet som förläggare har ännu inte bromsat Annika när det gäller hennes eget skrivande, utan hon brukar ha långa skrivpauser då hon funderar på nästa projekt och hinner göra annat än att skriva. Då passar det utmärkt att ägna sig åt andra projekt inom förlaget. Eller kanske åt trädgården, för hon har en trädgård som hon älskar för det mesta, kring det lilla blå huset i Mellbystrand och den kräver också viss uppmärksamhet.

– Det är visserligen en period i slutet av sommaren när allt ser för jäkligt ut som jag tycker att det vore bättre att asfaltera hela tomten, men i övrigt trivs jag med att plantera nya rabatter, dutta med komposten eller bara sitta och lukta på blommorna.

Annat Annika Bengtsson tycker om att göra när hon inte lägger tiden på bokstäver och texter i olika former är att se på tv-serier. Det gör hon helst via någon strömmad tjänst eller dvd, så att hon kan se fyra, fem avsnitt i rad. Hon tycker att det är skön avkoppling, men helt oreflekterande är hon inte när hon sitter där i tv-soffan, utan tvärtom tycker hon att det är lärorikt när det kommer till dramaturgi och berättarteknik. Kanske kan några timmar framför TV:n ge henne värdefulla tips på vad hon kan göra för att uppfylla den stora drömmen som hon går och bär på?

– Jag skulle vilja skriva den bästa kärleksromanen genom tiderna. Det har jag velat sedan jag var sexton år och hörde Jacques Brels Ne Me Quitte Pas – If you go away första gången.

Tv-inslag från Bokmässan i Göteborg 2013.