Korrekturläsning – viktig del i utgivningsprocessen

För några veckor sedan läste jag en bok, utgiven på ett av Sveriges största förlag, som hade över 40 korrekturfel. Det var allt från missad punkt i slutet av en mening, groteska avstavningar, missade mellanslag, felstavade ord och omväxlande kursiva och raka kapitelrubriker.

Egenutgivare och små förlag får ofta kritik för att deras utgivning inte håller tillräckligt hög klass, men den här gången var det alltså ett stort förlag som inte gjort jobbet ordentligt. Att kosta på sig ordentlig korrekturläsning är en självklarhet för de allra flesta förlag, men precis som på dagstidningarna börjar det snålas på just den där så viktiga textgranskningen. Den som skiljer en bra produkt från en undermålig.

IMG_2514Av en händelse drog jag ut en pocketbok, utgiven på Månpocket för ganska många år sedan, ur bokhyllan och när jag tittade på baksidestexten föll blicken direkt på det första felet. Sedan såg jag mönstret – alla å, ä och ö hade försvunnit. Det var säkert mer otur än slarv men visst hade det varit snyggare om det varit korrekt.

På Grim förlag strävar vi efter att våra böcker ska vara så felfria som möjligt. Korrekturläsning är en av de viktigaste delarna i hela utgivningsprocessen. Självklart förekommer det ett och annat fel även i Grims böcker, det är nästan omöjligt att undvika, men målet är att en gång ge ut en helt felfri bok. Och sedan fortsätta med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.