Böcker

Jag är Fiona som dödar av Urban Johansson

Fiona är arton när hennes inre väggar spricker och tjäran rinner ut. Alltför många ofrivilliga möten har nått sin kulmen. År efter år, svin efter svin – det måste få ett slut. De som tagit hennes själ medan de roat sig med hennes kropp måste betala priset. Det högsta priset.
Samtidigt lockar ett annat liv. Det hela och rena livet där kärleken till litteraturen, konsten och musiken sakta läker ständigt blödande sår genom det vackra som mästarna förmedlar bortom tid och rum.
Frustration och ångest blir förödande i kombination med vrede och handlingskraft.
Hon blir Fiona som dödar.
Jag är Fiona som dödar ISBN: 9789188465061

Läs ett avsnitt

Hundra dagar kvar av Annika Bengtsson

Eva drömmer om att gifta sig och få barn. Men när hon upptäcker att hennes kille Nimmo säljer knark blir hon så chockad och besviken att hon flyr.
Hon hamnar så småningom på en fabrik i Laholm där hon bland andra träffar Malin, som är tre år yngre än Eva och vet att hon bara har hundra dagar kvar att leva; Andreas, som i hennes ögon är en valp jämfört med Nimmo men duger bra i sängen, och Greta, som vägrar inse att tillvaron är på väg att haverera och tror att god hemlagad mat är allt hennes man behöver och vill ha.
Trots att Eva lagt många mil mellan sig och Nimmo är han ständigt närvarande i hennes tankar. Ska hon någonsin bli fri från honom? Och vill hon bli fri?
Hundra dagar kvar är ett utsnitt av verkligheten så som den kunde se ut 1976 när spriten flödade på arbetsplatserna och sexuella trakasserier var ett okänt begrepp.
Hundra dagar kvar ISBN: 9789188465047

Läs ett avsnitt

Skuggor av ljus av Åsa Persson

Omslagsdesign: Alex Rasch, foto: Adobe stock

Det är svårt att förstå vad en människa kan lära sig att stå ut med för att överleva.
Ebba bor ihop med den unge Mattias, som är både elak, svartsjuk och manipulativ. Trots det är han hela hennes värld. För henne är det vardag att kallas fet och värdelös och att ställa upp på sex närhelst han vill.
Polisen Kåre har fastnat i sorgen efter sin fru och överlevt en svår olycka på jobbet. Det han minst av allt önskar sig och behöver i sitt liv är någon som öppnar hans inre för omvärlden.
Två sargade själar möts. Den ena har aldrig fått uppskattning för något i sitt liv och den andre har mist allt han haft.
Skuggor av ljus är en roman av utanförskap, sex och våld. Och att bejaka det som gör minst ont av helvetets olika nyanser. Sanning och förnekelse glider samman och blir ett. Vägen ut går genom fienden.Men är det som står att vinna värt priset det kostar att nå dit?
Skuggor av ljus ISBN 9789188465023

Läs ett avsnitt

När mörkret viker undan för livet av Joanna Björkqvist

omslag_NM_framsidaVarje år försöker ungefär 15 000 personer ta sitt liv i Sverige. Forskare menar dessutom att det kan vara så många som 100 000 som bär på självmordstankar. Vi måste våga prata om det för att få till en förändring. Och det behöver ske nu.
I den här boken delar människor som funderat på att avsluta sitt liv eller försökt att göra det en eller flera gånger generöst med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter. De berättar sina personliga historier för att vara till stöd för andra i samma situation och för att bryta det tabu som finns kring psykisk ohälsa. De visar att det går att ta sig genom mörkret. Även om vägen mot en ljusare tillvaro varierar för olika individer.
Även två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention intervjuas, en professor och en psykiatrisjuksköterska. När mörkret viker undan för livet är en bok för alla som någon gång känt att de inte orkar leva längre. Och för alla som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.
Joanna Björkqvist är journalist och författare. När mörkret viker undan för livet är hennes femte bok.
När mörkret viker undan för livet ISBN 9789198219890

Kvinnor, vin och vänner av Annika Bengtsson

KVV_omslag.inddCarina, Boel och Caroline kommer till Fridhems folkhögskola i skånska Svalöv för att gå kursen Blogga om böcker. Carina vill egentligen inte vara där och funderar på att avbryta kursen efter en halv dag. Boel skulle haft sin väninna med sig men väninnan svek och åkte till Rom med en man i stället. Caroline tycker att det är skönt att åka iväg från allt som väntar på hemmaplan och som hon inte vill tänka på. Det blir fem omtumlande sommardagar med bokprat, vindrickande, förtroenden och en och annan kyss.
Kvinnor, vin och vänner är en litterär bagatell och en varm skildring av vad som händer när ödet för ihop huvudpersonerna från Snökupan, Mellan raderna och Sorgbägare och låter vinet flöda i kapp med solskenet.
Kvinnor, vin och vänner ISBN 9789198219876

Läs ett avsnitt

I sorgens famn av Elisabeth Lindström

I nionde klass började problemen för David. Han kände sig yr och snurrig. Att ta sig igenom en text blev svårt. Samtidigt blev han allt tystare och allvarligare. De medicinska undersökningarna gav inget svar på vad som var fel. I perioder mådde han bättre, men varje gång ett kärleksförhållande tog slut mådde David fruktansvärt dåligt. Så dåligt att han tog sitt liv en augustikväll 2011.
Efter sig lämnade David förtvivlade nära anhöriga och goda vänner i ett fullständigt kaos. Familjen var i chock. Det värsta som kunde hända hade skett.
Elisabeth Lindström, Davids mamma, behövde skriva för att överleva. Hon ville sätta ord på sina tankar och känslor och skrev dagbok under det första året som gick. Dagboksanteckningarna har omarbetats till en bok för att kunna vara till stöd och tröst för andra drabbade.
I sorgens famn är en öppenhjärtig berättelse om en mammas första år med en änglason.
I sorgens famn ISBN 9789198219838

Läs ett avsnitt

Bara business av Björn Jutendahl

Camilla Segerstedt hade allt hon kunde önska sig. Man, barn och en position på den välkända reklambyrån som skänkte hennes vardag både mål och mening. Hon hade slitit hårt för att komma dit hon var och kände sig tillfreds med livet.
Mindre än sex månader senare hade det mesta kommit att förändras. Allt hade börjat med ett till synes generöst erbjudande. Ett erbjudande som hon efter viss tvekan bestämt sig för att acceptera. Och därmed var bollen i rullning. En enastående besvärlig kund ivrigt påhejad av en illasinnad konkurrent hade gjort sitt bästa för att förpesta hennes tillvaro. Till slut, när allt ställdes på sin spets, tvingades hon ställa sig den avgörande frågan: vem, om någon, kan jag egentligen lita på?
Bara business är en roman om vänskap, kärlek och lojalitet men också om svek, hat och det ibland kriminellt elaka spelet i Stockholms reklam- och medievärld.
Bara business ISBN 9789198219814

Läs ett avsnitt

Våra älskade orkade inte leva av Joanna Björkqvist

framsida_slutversion1Varje år tar ungefär 1 500 personer livet av sig i Sverige. De lämnar tusentals chockade och förtvivlade nära anhöriga och goda vänner efter sig. Att känna sorg, saknad och smärta är naturliga och accepterade känslor när en älskad människa tagit sitt liv. Men ett självmord rymmer ofta många fler känslor än så. Det är vanligt att känna även skuld, skam, vrede, hämndlystnad och lättnad. I den här boken delar nära anhöriga till personer som avslutat sina liv på egen hand generöst med sig av sina tankar och erfarenheter. De berättar sina personliga historier för att vara till stöd för andra i samma situation och för att motverka de tabu som fortfarande finns.
Våra älskade orkade inte leva är en bok för dem som mist någon genom suicid. Och för alla som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.
Våra älskade orkade inte leva ISBN 9789198098990

Läs ett avsnitt

Sorgbägare av Annika Bengtsson

framsida_sorgbCaroline har varken sett sin mamma eller sin bror på trettio år. Hon har inte ens berättat för någon att de lever. Men när hennes bror en dag kommer gående på gatan kan hon inte, efter att den första chocken lagt sig, låta bli att söka upp honom. Hon tror att hon kan gå vidare sedan, fortsätta livet som det var innan hon återsåg honom. Men de onda minnena vaknar, oron väcks till liv och hon inser att hon inte längre kan blunda och förneka. Hon måste hitta sin mor och ställa henne till svars. Hon måste få veta varför allt blev som det blev.
Samtidigt är Ulf, som hon varit tillsammans med i över ett år, otålig och vill att de ska flytta ihop. Caroline värjer sig. Visst vill hon ha honom i sitt liv, men vågar hon satsa på förhållandet? Sedan hon flyttade hemifrån som sextonåring har hon aldrig levt tillsammans med någon. Är Ulf mannen som ska lyckas riva murarna hon byggt upp runt sig själv?
Sorgbägare ISBN 9789198098976

Läs ett avsnitt

Närmare dig av Joanna Björkqvist

omslag_trNär Saga Allerlöv föder sitt första barn vill hon ringa sin mamma och berätta den glada nyheten. Men det är omöjligt eftersom Solveig omkom i en trafikolycka när Saga var tonåring.
På BB får Saga tre böcker i present av sin moster. Det visar sig vara trettio år gamla dagböcker som Solveig skrivit under Sagas första år i livet. Genom anteckningarna återknyts kontakten och Saga får lära känna den jämnåriga Solveig, som hon har mycket gemensamt med.
Under ett år läser Saga en dagbokssida varje dag och får på så vis sällskap av sin mamma under sitt eget första år i moderskapets nya värld. Det är en värld som består av en dotter som skriker på kvällarna, en besvärlig svärmor och ett obefintligt sexliv. Under ytan bubblar dessutom alltid ångesten över en annalkande katastrof.
I dagböckerna röjs hemligheter Saga inte kunnat ana och årets händelser gör att hon ifrågasätter allt hon tidigare trott på: sin släkt, sin sambo och sitt yrkesval.
Närmare dig av Joanna Björkqvist är en varm berättelse om dåtid och nutid, relationer och livet självt, men framför allt om en mammas kärlek, som är så stark att den går igenom allt. Till och med döden.
Närmare dig ISBN: 9789198098969

Läs ett avsnitt

 

Skönt förvirrad kvinna av Anna Maria Schyman

omslag…är berättelsen om Beas liv; ett liv som virvlar omkring. Bea gör så gott hon förmår för att hänga med, i ett samhälle hon inte förstår, bland människor hon saknar samhörighet med. Allra svårast tycks det vara med män. Kanske för att hon inte vet hur hon ska vara kvinna.
Ett tryck på fjärrkontrollen kommer att förändra allt. En kväll framför TVn får hon syn på en man. Det han säger påverkar henne. Hon skriver brev, han svarar: att hon är en skönt förvirrad kvinna. Bea blir provocerad, hon förstår först inte, men missförstår ändå allt, tar hans ord som en invit, vilket gör henne än mer…förvirrad.
Livet sätts i rörelse. Bea hamnar i alltmer dråpliga situationer. Allt förfaller omkring, men hon fortsätter envist och vilset framåt i hopp om att finna någon slags mening till slut. I sina funderingar möter hon värden som skulle kunna bli genuina för henne. Men hon tycks ändå inte förstå att de skulle kunna betyda något, vara till för henne. Först när hon når sin botten klarar hon att ta emot intrycken som ger styrka. Ju mer hon låter sig beröras av natur, konst och erotik, detsto bättre klarar hon att leva i samhället, finna förutsättningarna för att vara kvinna.
Bea är en kvinna att känna igen sig i, men också känna förakt inför. Bea visar hur en kvinna kan se på män, och det samhälle hon satts att leva i.
Endast som e-bok.
Skönt förvirrad kvinna ISBN: 9789198098945

Mellan raderna av Annika Bengtsson

MR_omslag_framsidaAstrid Levin ligger död i sin lägenhet i fem veckor utan att någon saknar henne.
Boel Lindkvist, kommunens boutredare, grips av hennes öde. I sökandet efter uppgifter om anhöriga finner hon brev och foton som antyder att Astrid levde i Penzance i Cornwall för trettio år sedan.
Boel bestämmer sig för att åka till Penzance, under förevändning att hon ska försöka hitta någon som kände Astrid.
I själva verket behöver hon tänka. På en vandring längs kustleden från S:t Just till Lands End vågar hon ge ord åt tankarna. Hon är trött på sin man och besviken på livet, som så här vid dryga femtio ter sig som en lång transportsträcka mot döden.
Under några dagar i Penzance lär sig Boel mer om både Astrid och livet. Och om sig själv.
Tidigare utgiven med annat omslag.
Mellan raderna ISBN: 9789198219869

Läs ett avsnitt

Cayenne – kryddpojken med bett av Annika Bengtsson

cayenneomslagSom ung kattpojke for Cayenne fram med fara för sitt eget liv. Att tugga på elsladdar var både spännande och gott. Matte tvingades smeta in samtliga sladdar med senap och tabasco. Gott, tyckte Cayenne.
Cayenne – kryddpojken med bett är en kåserisamling om denne kattpojkes liv och leverne under de första tio åren. En humoristisk och varm skildring med stor igenkänning för alla kattvänner.
Cayenne – kryddpojken med bett ISBN: 978-91-979456-4-6

Läs ett avsnitt

 

Kråkprinsessan av Annika Bengtsson

krakomslagJag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av.
Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden.
Solbritt sitter på ett hotellrum med utsikt över en park och en sjö. Då och då lägger hon ner pennan och lyssnar till ljud från korridoren. Det är ett märkligt hotell. Personalen har nycklar till rummen, de kommer in ibland, ger henne tabletter och frågar hur hon mår. Och hotelldirektören ställer frågor och vill att hon ska försöka minnas. Men vad är det egentligen hon skall minnas?
Runt henne tornar de svarta skuggorna upp. Hon slår omkring sig för att bli fri, men det ger henne bara en kort frist.
Obevekligt når det förflutna slutligen i kapp henne.
Kråkprinsessan ISBN: 978-91-979456-1-5. Pocket, prisgrupp G

Läs ett avsnitt

 

Glömskelunden av Annika Bengtsson

glomskeomslagMonika står i köket när Adam kommer hem och berättar att han ska få barn med en annan
kvinna och tänker flytta hem till henne.
I chock och förtvivlan går Monika på krogen, dricker sig kraftigt berusad och söker bekräftelse på att hon duger som kvinna. Hon får det i form av tre män som hon följer med till hotellet.
Efteråt känner hon sig smutsig och utnyttjad, men väljer att tiga och försöka begrava händelsen. Spåren låter sig dock inte utplånas så lätt.
Glömskelunden är en roman om hur det är att stå ensam och försöka vara stark. Det är
också berättelsen om ett hus som väcks till liv igen efter en traumatisk händelse i husets torn. Glömskelunden är en fristående fortsättning av Kråkprinsessan.
Glömskelunden ISBN: 978-91-979456-2-2. Pocket, prisgrupp G

Läs ett avsnitt

 

Snökupan av Annika Bengtsson

snokopan_omslag.inddCarina står stark när det blåser. Alla i byn litar på henne. Om byskolan är dödsdömd eller det är fest i hembygdsgården – det ordnar Carina. Hon finns där även för sin familj; man och barn, systerdottern Klara, som mamma Ann varken har tid eller lust med. Och sextonårige familjehemsplacerade Stefan.
Men under några få sekunder, på en öde väg, med uppmärksamheten tillfälligt på annat håll, förändras allt. En hård duns, bilen girar och Carina tappar kontrollen. Sedan kör hon vidare. Tiger och förtränger. Men sanningen kommer ifatt henne.
Snökupan är berättelsen om hur Carinas agerande får konsekvenser för alla omkring henne. Hur tigandet blir så stort att hon till slut inte själv får plats.
Snökupan är en fristående fortsättning på Kråkprinsessan och Glömskelunden. Det sammanhållande temat i de tre romanerna är svårigheten att kommunicera, att ställas inför omöjliga situationer och inte klara av att söka hjälp för att komma ur dem.
Tidigare utgiven med annat omslag.
Snökupan ISBN: 9789198219852

Läs ett avsnitt

 

Och natten är lång och svår – Sången om Camilla av Annika Bengtsson

camillaomslagFörsta gången Rickard och Camilla träffas är hemma hos gemensamma kompisen Anders.
Så fort Rickard får syn på henne vet han – henne ska han ha.
Men hon är mer svårfångad än han kan ana. Inte ens när han fått henne i säng blir hon hans. Varför drar hon sig undan, visar att hon inte tycker om hans närmanden? Finns det någon annan i hennes liv?
Och natten är lång och svår – Sången om Camilla är en djupdykning ner i sjuttiotalet. Det är en roman om några unga människor på jakt efter vänskap och kärlek. I sitt vindränkta sökande stöter de på både svek och förvirring och en rädsla för känslor som de inte vill kännas vid.
Och natten är lång och svår ISBN: 978-91-979456-3-9. E-bok

Avsnitten hämtade från smakprov.se