Längre livslängd för böckerna

Trycka böcker är en färskvara. Även om papper i sig håller ganska länge tillåter inte marknaden att de har längre livslängd än några månader. Det kommer ut nya böcker varje dag och intresset för det som gavs ut förra veckan svalnar snabbt.

Det är tråkigt att författarens arbete inte värderas högre. Och lite märkligt. För det är inte alla böcker vars innehåll blir inaktuellt bara för att tiden går. Klassikerna, exempelvis, är ständigt aktuella.

Grim förlags böcker kommer att finnas i lager, på ett eller annat sätt. Till våren kommer de allra sista exemplaren av romanerna Snökupan och Mellan raderna att kastas, och då finns det bara kvar några få hos Adlibris och Förlagssystem. Men samtidigt kommer det att tryckas upp nya upplagor, med delvis nytt omslag och nytt format, så det även i fortsättningen blir möjligt att få tag i böckerna.

cayenneomslagAtt det inte alltid är de senast utgivna böckerna som går bäst har visat sig de senaste veckorna. För drygt tre år sedan kom Cayenne – kryddpojken med bett ut. Det är en kåserisamling om katten Cayenne. Boken sålde bra under de första månaderna och sedan ganska jämnt med toppar vid bokrea och bokmässor. Men det senaste året har det i princip stått stilla. Tills nu. Under några veckor har kåserisamlingen varit förlagets mest sålda bok, både som tryckt och e-bok. Den har sålt via alla kanaler: mässor, direkt via förlaget och via någon av distributörerna. Sådant är trevligt och visar att en bok inte behöver vara pinfärsk för att hitta nya läsare.

krakomslagEn annan bok, som inte heller är ny på banan, är Kråkprinsessan. I veckan skrev Jessicas grotta om den på sin blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.